Polgármesteri köszöntő

Malomsok Polgármestereként szeretettel és tisztelettel köszöntöm községünk új honlapjára látogató kedves vendégeinket!

A megújult honlap célja, hogy minden érdeklődő számára bemutassuk településünk látnivalóit, kulturális életét és a helyi lakosság számára közérdekű információkkal szolgáljunk.

Malomsok a Rába, a Marcal és a Gerence folyók között kellemes táji környezetben található, mely alapján méltán nevezhető a „vizek falujának”. Az 530 lelket számláló kisalföldi község, két település részből áll. Az 1325-1760 között fennmaradt írásos emlékek az ómalomsoki falurészre vonatkoznak, mely a települést „MULUNSUK” néven említik. 1683-ban a török-tatár seregek pusztításával kezdetét vette a lakosság áttelepülése a védettebb újmalomsoki falurészbe. 1760-1950 közötti időszakban Ó- és Újmalomsok két önálló településként működött, majd 1950-től Malomsok néven egyesültek. Az évszázados hagyomány a környéken lévő malmok után származtatja a falu nevét, melyeket a Rába szabályozása során lebontottak.

A Rába folyó nem csak a vízi túrázók, de a horgászok számára is élményekben gazdag kikapcsolódási lehetőséget biztosít.

A látnivalók közül büszkék vagyunk a falu múltjának tárgyi emlékeit őrző Helytörténeti gyűjteményre. Kuriózumnak számít az Önkormányzat épületében (ami régen iskola volt) az egykori igazgatók, tanítók tiszteletére létrehozott emlékfal is. Két templomunk közül 1760-ban épült az evangélikus templom késő barokk stílusban, mely Edvi Illés Gergely gályarabságra ítélt lelkész emléktábláját őrzi. A római katolikus templomot 1827-ben emelték klasszicista stílusban. Mindkét templomban megtalálható az I. és II. világháború hősi halottainak emléktáblája.

Képviselőtársaimmal és a hivatal dolgozóival együtt azon munkálkodunk, hogy a helyi lakosok számára otthonosabbá, vonzóbbá tegyük Malomsokot, értékeit megőrizzük.

Köszönjük érdeklődését, mellyel településünket megtisztelte. Szeretettel meghívom, hogy személyesen győződjön meg a falu környezeti adottságairól és látnivalóiról.

Tisztelettel.

Fintáné Dóra Mária polgármester